Het Berberpaard is een bijzonder veelzijdig paard. Dit komt met name doordat het moedig en leergierig is en een groot uithoudingsvermogen heeft. Hierdoor kan het gebruikt worden voor zowel rensport, als rijpaard en dressuur. Het rustige karakter maakt het ook geschikt als showpaard of voor recreatie.

Fysieke kenmerken

Berbers hebben een gemiddelde stokmaat van 1.48m tot 1.60m. Ze hebben een korte, sterke rug en goed ontwikkelde boeg. De schouders zijn meestal steil en vlak. De sterke en ronde achterhand met met laag ingeplante staart en de weelderige staart en manen zorgen voor de typisch barokke uitstraling.
Het hoofd is van voren bekeken lang en smal. Het heeft een breed voorhoofd dat smal uitloopt naar de jukbeenderen. Van de zijkant bekeken is het profiel van de Berber vrij recht, de Berber-Arabier kan meer Arabische trekken hebben. De ogen liggen onder het middelpunt van het voorhoofd. Neus en hals zijn niet overdreven groot. De benen zijn slank gebouwd, recht, en sterk; de hoeven zijn middelgroot en bikkelhard. Over het algemeen is het een harmonisch en vloeiend gebouwd paard.

Het meerendeel is grijs-gekleurd (schimmel). De overigen zijn vos, bruin of zwart. Ook bijzondere kleuren zoals palomino en valk komen voor. Cremello en albino daarentegen zijn niet gebruikelijk.

Karakter en beweging

Het Berberpaard heeft veel temperament maar is goed te trainen. Vergeet niet dat hij al eeuwenlang heeft samengewoond en gewerkt met de Berbers! Hij is zeer werklustig en robuust. De Berber-Arabier voegt daar nog schoonheid en snelheid aan toe. De hengsten tonen over het algemeen een typisch ‘mannelijk’ karakter maar zijn wel rustig in de omgang. De merries zijn moederlijk en gedwee.

De beweging is vloeiend en lichtvoetig, de Berber-Arabier heeft een iets meer zwevende en ruime beweging. Wat betreft de gangen: de stap is comfortabel, de draf is rustig, de galop is die van een sprinter, en velen kunnen de tölt aangeleerd worden.

Zijn sterke band met zijn eigenaar kan leiden tot beperkingen: hij is niet geschikt om door veel verschillende mensen verzorgd en bereden te worden. Zijn intelligentie en gevoelig karakter vereist ook dat hij goed beziggehouden wordt en hij kan veel aandacht nodig hebben.