Fantasia

Bij dit spel dat uit de Maghreb afkomstig is rijden groepen van ongeveer vijftien ruiters op Arabische paarden, Andalusische paarden, halfbloed paarden en Berberpaarden samen op waarna de ruiters tegelijkertijd op hetzelfde moment een schot lossen. De kunst is om het salvo te laten klinken als één enkel schot. Het is een culturele traditie die al eeuwen bestaat en die teruggaat op de charges zoals die van oorsprong door de lokale cavalerie uitgevoerd werd: een snelle opmars en een plotselinge stop betekende dat de krijgers hun lansen met enorme kracht naar het doel konden werpen. In de huidige versie starten de ruiters naast elkaar en rijden vervolgens op commando zo’n 200 meter naast elkaar. Ze beginnen met een langzame draf en voeren dit op tot een volle galop. Tijdens het rijden presenteren ze hun musketten en aan het einde wanneer iedereen met plotselinge stop tot stilstand komt, vuurt een ieder een schot af.

Fantasia wordt nog steeds uitgevoerd op officieel ceremonies zoals bruiloften en officieel feesten. Tegenwoordig vindt het ook soms ook plaats als toeristisch evenement. Het is een imposant schouwspel waarbij de rijders gekleed zijn in de originele kleding en de paarden uitgedost zijn met rijkelijk versierd tuigage.

Dressuur

Berberpaarden en andere barokpaarden zijn uitermate geschikt voor dressuur vanwege hun intelligentie, hechte band met de mens en imposant uiterlijk. Je ziet ze vooral in hogeschooldressuur; hieronder wordt verstaan paardendressuur met bewegingen die uit de krijgskunst afkomstig zijn zoals capriole (sprong met achterwaartse trap), levade (steigeren op commando) en pirouette.

Om deze oefeningen uit te kunnen voeren moet het paard over bepaalde lichamelijke en geestelijke eigenschappen bezitten. Zo moet het zijn achterhand goed onder zijn lichaam kunnen zetten, dit is met name belangrijk voor de levade. De plaatsing van de hals op de schouders is ook erg belangrijk want het paard moet in staat zijn de hals tot het uiterste in te buigen. Gezien de complexiteit van de bewegingen is het enorm belangrijk dat het paard goed te trainen is en een aanleg heeft om te leren.

Rensport

Gezien hun goede uithoudingsvermogen en het feit dat ze zich niet gauw af laten schrikken, is het niet verbazingwekkend dat Berberpaarden een belangrijke basis hebben gelegd voor racepaarden. Het wordt gezegd dat bijna een kwart van alle Engelse volbloeds afkomstig zijn van 3 Berberhengsten. De Berberse hengsten werden in de zeventiende en achttiende eeuw evenals Arabische en Byerley Turk hengsten gekruist met de snelste merries om supersnelle paarden te fokken voor het wedrennen. Behalve snelheid moeten renpaarden ook een groot uithoudingsvermogen en moedig karakter bezitten: ook hier komen de kenmerken van het Berberpaard weer terug.

Snelheidswedstrijden met bereden paarden worden al sinds de Romeinen gehouden. In Engeland was Koning James I een belangrijke grondlegger voor de sport in Engeland. Hier trekken jaarlijkse klassiekers zoals de Grand National of the Epsom Derby nog steeds duizenden toeschouwers en het is voor vele Engelsen nog steeds traditie een weddenschap op de winnaar af te sluiten. In Nederland vinden competities alleen plaats of renbaan Duindigt, waar races gehouden worden met Engelse en Arabische volbloeden.

Er zijn twee competitietypes: vlakkebaanrennen en hindernisrennen. Verder kunnen renbanen bestaan uit zand of gras en het weer kan de gesteldheid van de baan en daardoor de prestatie van het paard beïnvloeden: de grasbaan is in de zomer veel harder dan de zandbaan. Ook zijn er in de competities verschillende afstanden. Kortom, je kunt je wel voorstellen dat de renpaarden zich specialiseren en dat er diverse ingewikkelde kwalificaties en bepalingen bestaan om ervoor te zorgen dat het een eerlijke competitie is.